Nieuws

Ben jij een ondernemer in Lier of Koningshooikt?
We hebben jouw inbreng nodig om een goed beeld te krijgen van de ruimte die ondernemers de komende decennia nodig hebben om te blijven ondernemen in onze stad en dorp. Stad Lier maakt immers een Beleidsplan Ruimte, dat een kader zal vormen voor het[ ](http:// ruimtegebruik in Lier tot 2050.)ruimtegebruik in Lier tot 2050[.](http:// ruimtegebruik in Lier tot 2050.)
Ruimte voor ondernemen mag daarin niet ontbreken. Met deze bevraging willen we de huidige bedrijfshuisvesting van Lierse bedrijven in kaart brengen en ee…

Ben je tussen 8 en 25 jaar?
Wil je GRATIS TICKETS winnen voor oa Bobbejaanland, lasershooting, cinema, escaproom, zwemparadijs, ...
Maak dan 10 minuutjes vrij om deze VRAGENLIJST in te vullen:
https://www.moevement.be/wat-als-ik-burgemeester-van-lier...
Waarom? De jeugddienst wil weten hoe jij LIER beter zou maken.
We geven de resultaten ANONIEM door aan de politici.
Samen zorgen we ervoor dat er ook naar de jongeren van Lier geluisterd wordt.

Wat leeft er in Lier op vlak van cultuur? Zie jij nieuwe mogelijkheden? Waar wil jij je schouders onder zetten? Ben je aangesloten bij een vereniging en heeft die alles wat ze nodig heeft?
Naar aanleiding van de start van een nieuwe legislatuur in 2025 schrijft de Kern van het Cultuurforum ook een memorandum: een wensenlijst voor het socio-culturele landschap van Lier, gericht aan de politici. Je kan jouw input hier geven via de online bevraging tot en met 8 oktober.
Tijdens het Open Cultuurforum van 28 oktober wordt de eerste versie van het memorandum voorgele…

Enkele jaren geleden maakte het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) in samenwerking met de stad Lier een nieuwe start in het vernieuwingsproject van de stationsomgeving. De aanleg van een ontsluitingsweg tussen de Ring van Lier (R16) en het station is daarbij één van de eerste belangrijke stappen. Eind april 2023 verkregen we de omgevingsvergunning om de werken uit te voeren.
Als de aanstelling van een aannemer vlot verloopt, starten in november de voorbereidende werken voor de aanleg van de ontsluitingsweg. Om alle betrokkenen en geïnteresseerden in de omgeving goed …

De Stad Lier reikt naar jaarlijkse gewoonte twee cultuurprijzen uit. En jij kan mee beslissen wie deze prijs in ontvangst mag nemen!
De eerste prijs wordt toegekend aan een persoon of vereniging die een bijzondere artistieke of culturele prestatie heeft geleverd in het voorbije kalenderjaar.
De tweede prijs is voor een inwoner of een gewezen inwoner van de stad die zich gedurende meerdere jaren heeft ingezet voor het culturele (verenigings-)leven van Lier.
De genomineerden voor beide categorieën vind je op www.uitinlier.be/cultuurprijs. Je leest er ook waaro…

Samen met jullie willen we werk maken van een aangename en duurzame woon- en leefomgeving. Een omgeving waar ruimte is om je thuis te voelen, te werken, te ontspannen en te ontmoeten.
Vul onze online bevraging in en deel jouw ideeën en bezorgdheden rond de leefkwaliteit in je buurt.
Meer informatie over het beleidsplan ruimte op onze website.
𝘍𝘰𝘵𝘰 © 𝘓𝘪𝘦𝘳𝘷𝘢𝘯𝘣𝘰𝘷𝘦𝘯𝘢𝘧

De lente is in zicht. En daar hoort een schoonmaak bij! Van 18 maart tot 2 april vindt de grote Lenteschoonmaak van Mooimakers plaats.
- Spreek met min. 3 bewoners uit je straat of buurt af om samen je stoep, goot, voortuin en/of gevel proper te maken en het zwerfvuil in je buurt te ruimen.
- Registreer je actie voor 18 maart via onze website.
- Maak kans op een beloning om je straat in de loop van het jaar te vergroenen. Zo maak je kans op een groenbudget voor je straat om plantgoed aan te kopen of kan je deelnemen aan het traject m.b.t. de aanleg van geveltuinen i…

Op basis van bovenstaand traject werd een projectdefinitie uitgeschreven. Deze definitie dient als basis voor het ontwerp en moet een antwoord zijn op de wensen en ideeën van de bewoners.
De projectdefinitie is opgebouwd rond 3 krijtlijnen.

De inbreng uit de burenboekjes en de bevraging vormden de basis voor de workshop, waarin de bewoners samen aan de slag gaan om een toekomstbeeld voor de straten te ontwerpen. De brainstorm richtte zich op ideeën voor groenvoorzieningen, voetgangers en fietsers, mobiliteit en verkeer, straat als openbare ruimte en parkeren.

De wensen en droombeelden uit de ‘burenboekjes’ werden gebruikt als input voor een bevraging. De bevraging bestond uit verschillende onderdelen. Enerzijds de ervaringen met Koning Albertstraat, Huibrechtstraat, Kammenstraat en Wijngaardstraat op het vlak van onder andere verkeer, leefbaarheid en beleving van de straat en anderzijds de wensen en prioriteiten voor de heraanleg van deze straten: ideeën rond groenelementen, ruimte voor voetgangers en fietsers, mobiliteit en verkeer, de straat als openbare ruimte en parkeren.

Met een ‘burenboekje’, een doorgeefboekje, wilden we te weten komen hoe jij en andere bewoners jullie straat beleven en wat jullie droombeelden zijn. Alle ideeën, verhalen en anekdotes werden gebundeld. Het stelde de ontwerpers in staat meer voeling te krijgen met wat er leeft in de straat.

Op basis van het bovengenoemde traject werkte studiebureau Alaers & partners een project
definitie uit die zal dienen als basis voor het ontwerp en een antwoord biedt op de wensen
en ideeën van de bewoners. De projectdefinitie is opgebouwd rond 5 krijtlijnen.

De inbreng uit de burenboekjes en de bevraging vormden de basis voor een workshop, waarin bewoners samen aan de slag gingen om een toekomstbeeld voor de straten te ontwerpen. De brainstorm richtte zich op ideeën voor groenvoorzieningen, voetgangers en fietsers, mobiliteit en verkeer, de straat als openbare ruimte en parkeren (Werf).

De wensen en droombeelden uit de ‘burenboekjes’ werden ook gebruikt als input voor een bevraging. Deze bestond uit verschillende onderdelen. Enerzijds polsten we naar je ervaringen op het vlak van onder andere verkeer, leefbaarheid en beleving van de straat. Anderzijds vroegen we naar je wensen en prioriteiten voor de heraanleg van deze straten: ideeën rond groenelementen, ruimte voor voetgangers en fietsers, mobiliteit en verkeer en de straat als openbare ruimte. Specifiek voor de Werf werden ideeën rond parkeren en erfgoedwaarden bevraagd.

Met een ‘burenboekje’, een doorgeefboekje, wilden we te weten komen hoe jij en andere bewoners jullie straat beleven en wat jullie droombeelden zijn. Alle ideeën, verhalen en anekdotes werden gebundeld. Het stelde de ontwerpers in staat meer voeling te krijgen met wat er leeft in de straat.

Zondag 2 en zondag 9 oktober trekt de Lierse Ommegang door de stad. Topfeestdagen in Lier! Mét nieuwe feestelijke Ommegangvlaggen aan de straatoverspanningen in het centrum, maar ook uit jouw raam ;-).
Beeldacademie Lier zorgde voor de ontwerpen, t/m zondag 10 juli kon je mee stemmen. We telden maar liefst 1.960 stemmen (digitaal + papier). Dankjewel voor je stem & enthousiasme!
Het 2de ontwerp (afbeelding) haalde het met ongeveer de helft van de uitgebrachte stemmen. Deze vlag ook aan je gevel/uit je raam laten wapperen tijdens de Ommegang? Dat kan. Vanaf eind a…

Met de opmaak van een Beleidsplan Ruimte heeft de stad een hoge ambitie op vlak van ruimtelijke kwaliteit. Het beleidsplan zal de komende decennia de leidraad vormen voor het gebruik en de inrichting van de ruimte in onze stad. Het is opgebouwd rond vijf onderzoekskaders: open ruimte en bedrijvigheid, recreatieve voorzieningen, ruimte voor stad en dorp, Ring en omgeving en groenblauwe netwerken.
Ook jij kan als inwoner mee bouwen aan dit beleidsplan. De eerste debatavond, die plaatsvond op 14 juni, focuste op de onderzoeksvelden ‘open ruimte en bedrijvigheid’ en ‘re…

Veerkrachtig Koningshooikt organiseert i.s.m. De Dorpsraad Koningshooikt vzw een ontwerpwedstrijd onder de naam ‘Een kop voor Jut’.
De organisatoren van deze wedstrijd ontvingen subsidies om aan de invalswegen van Koningshooikt welkomstborden te plaatsen. Het doel van de borden is: een poorteffect creëren om doorgaand verkeer duidelijk te maken dat ze een dorp binnenrijden en dus ook best hun snelheid aanpassen. Deze borden kaderen in een ruimer pakket aan maatregelen om de dorpskern van Koningshooikt verkeersveiliger te maken.
‘Kop voor Jut’ biedt iedereen de ka……

Begin mei vond het atelier duurzaamheid plaats. In tussentijd werden de ideeën en quick-wins uitgeschreven en gebundeld in een advies. Dit advies rond de 1ste fase(‘as is +’ situatie) met de stand van zaken werd voorgelegd aan het college van burgemeester en schepenen en aan de gemeenteraad.

Het ontwikkelen van een duurzame langetermijnvisie voor het Lierse Fort dringt zich op. Van bij de start van dit project werd duidelijk dat de opmaak van het Masterplan Fort Lier vergezeld van een intensief participatie- en communicatieproces de slaagkansen van dit project aanzienlijk kan vergroten en een wenselijk verschil vormt met eerdere pogingen.
Het verslag van dit traject kan je hier lezen.